Team Lekhagen

Team Lekhagen är värderingsstyrda, entusiastiska och aktiva personer som på ideell basis gör insatser för ett mer aktivt och lite roligare Sverige genom att delta i Lekhagens arbete, utmana begränsande normer och inspirera andra att också göra insatser.

 

Lena Norrman Lekhagen

Lena Norrman

Lena Norrman är grundare av Lekhagen, 2+2-barnsmamma, entreprenör och lycklig fru med själen i Umeå och fötterna i Stockholm. ”Jag gillar att säga ja till nya saker och att reflektera över mina och andras upplevelser och begränsningar kring en aktiv livsstil. Nyfikenhet har gett mig möjligheten att följa med på många galna och spretiga upptåg såsom vm i drakbåt, sm i rodd, klassikern, bergsmaraton, sports aerobics och multisport. I grunden har jag boxning, badminton, funktionell fys och en förkärlek till coacher och uppförsbackar.”

”Skönt att vara helt oförberedd, då behöver man aldrig frångå planen.”, är en devis som präglat Lenas träning mer eller mindre frivilligt de senaste åren. ”Förberedelser är självklart bra, men när tiden inte räcker har jag lärt mig att njuta av det oväntade istället. Jag är ofta rädd, men försöker att inte vara feg. Egentligen vill jag bara ha kul. Det kan låta barnsligt, men för mig har det inneburit en hel del mod och vuxet övervägande för att komma dit. Det pratar jag gärna mer om.”

Lena tror att de som INTE identifierar sig som ”träningspersoner” idag har mer att lära av små barns förhållande till aktivitet och lärande än av elitidrottarens. ”Jag skulle vilja komma bort från fixeringen på mål, mätning och prestation och istället fokusera på glädje, lek och gemenskap. Att vara spontan och bara göra. Den dagen vi inte enbart tänker, pratar och planerar – utan även vågar testa – tar vi oss framåt. Genom att synliggöra och ifrågasätta begränsande normer hoppas jag att Lekhagen kan vara en hjälp till ett mer aktivt och lite roligare Sverige där fler känner sig inkluderade.”

Lena tror generellt på att samarbeta mer och konkurrera mindre. ”Jag är alltid öppen för samarbeten med engagerade personer och företag som drivs av goda värderingar.”

Lena på instagram: @lekhagen

 

Emma Sundberg Lekhagen

Emma Sundberg

Emma Sundberg är uppvuxen i Karlsborg och var redan tidigt aktiv inom föreningsidrotten. ”När jag minns tillbaka på min barndom så var det helt självklart för mig och mina tjejkompisar att spela fotboll med killarna på rasterna eller ställa upp och utmana med tjejlag i korpens Innebandyserie.”

För Emma handlar träning om välmående och glädje. ”Det ska vara kul att träna. Träning ska ge energi och inte tvärtom!” Under senare år har det blivit en hel del löpning och olika former av gruppträning. ”Träning har alltid varit mitt stora intresse och jag skulle nog påstå att det är en del av vem jag är. Fysisk aktivitet är en självklar del i mitt liv och om inte min kropp får röra på sig hamnar den i strejk och jag blir en ganska sur och tråkig typ…”

Emma vill synliggöra glädjen till rörelse oavsett aktivitet. ”Jag har en dröm att fysisk aktivitet ska vara tillgänglig för alla oavsett ålder, kön eller kulturell tillhörighet. Genom mitt engagemang vill jag visa att träning inte behöver handla om prestation och prestige utan om glädje. Mer lek till oss vuxna!”

Emma på instagram: @sciroccotraining

 

Mats Bohman Lekhagen

Mats Bohman

Mats Bohman är en gammal ”allätare” när det kommer till träning. Något som följt honom hela livet är löpning i alla tänkbara former. ”Jag är ingen skolad löpare men har ändå haft ett bra löpsteg och spenderat mååååånga timmar i spåren. På senare år har jag börjat springa allt längre sträckor. Att få möjligheten att gå ut och springa några timmar är något som jag verkligen uppskattar. Utöver löpning har också kampsport funnits med genom alla år. Jag har gjort allt från brottning till boxning och lite mma. Idag tränar jag kickboxning med hyfsad regelbundenhet.”

Träning för Mats är en av de viktigaste sakerna som finns för att må bra och känna sig i balans. ”Jag har ett krävande jobb och all träning blir som ett mentalt rum jag kan ’smita’ iväg till. Träning för mig är verkligen inte förknippat med ansträngning utan snarare ett sätt att återhämta. Jag uppskattar både att få träna själv men också tillsammans med andra.”

Mats vill bidra till ett mer aktivt Sverige genom att försöka ge sitt perspektiv på att träning och prestation inte måste vara sammankopplade med varandra. ”Det tog mig 30 år att komma till denna insikt och sedan dess har det påverkat min relation till träning på ett mycket positivt sätt. Om jag på något sätt kan bidra med att dela denna erfarenhet genom Lekhagen är det verkligen något som jag skulle önska.”

 

Magnus Sundberg Lekhagen

Magnus Sundberg

Magnus sundberg är uppvuxen med och har levt med berg och hav hela livet. Han har seglat på heltid och spenderat massor av tid med skidor under fötterna på vita fluffiga berg.

”Som grund och till vardags har jag under lång tid sprungit, cyklat MTB och förstärkt med gymträning för att träna specifika muskler. Periodvis har jag även testat sånt som fyller träning med ny glädje såsom boxning, parkour, crossfit, gymnastik mm. Allt för att må bra och lyckas i mina favoritaktiviteter.”

För Magnus handlar träning om att ta i för att må bra, och ha glädje av aktiviteterna. ”Jag tränar för att kunna göra det jag gillar, ha ork kvar och kul på vägen. Det skall vara kul att träna! Jag vill inspirera andra att våga prova nya aktiviteter i vuxen ålder och visa möjligheterna.”

Magnus på instragram: @mag_7_3

 

Maria Stenström Lekhagen

Maria Stenström

Maria Stenström är uppvuxen i en familj där halva delen alltid har hållit på med lopp av olika slag. ”Löplopp och skidlopp framförallt. En pokal vandrade mellan vinnarna från år till år och loppet avslutades med familjemiddag.”

Andra halvan av familjen har alltid gillat friluftsliv. ”Nu i vuxen ålder kan jag se att det har påverkat mig och även idag älskar jag att vara utomhus och röra på mig. Jag märker ganska snabbt på både på humör och kropp när jag inte fått träna på ett tag. Som barn spelade jag badminton och basket, sen blev det mer av gym och aerobics och de senaste åren löpning, klättring, paddling och cirkelträning.”

För Maria handlar träning om glädjen och den frigörande sköna känslan av att rensa ur och ladda om. ”Antingen som en social aktivitet eller en stund för mig själv. Jag älskar också känslan av att min kropp inte begränsar mig. Att den är stark och klarar av det jag vill göra.”

Maria skulle vilja sänka trösklarna för att våga testa nya aktiviteter. Att få in rörelseglädjen och nyfikenheten snarare än att passa in i en viss träningsform. ”Skulle vi vuxna inspireras lite mer av våra barn skulle livet bli betydligt mer aktivt och definitivt lite roligare. Hoppa studsmatta, gör en hinderbana, klättra upp på stolen på det mest krångliga och energi-ineffektiva sättet och ta den långa men lite mer spännande vägen till målet.”

 

Marie Persson Lekhagen

Marie Persson

Marie Persson bor med sin familj i Öjersjö (strax utanför Göteborg) och kommer från Tyskland. ”Jag är övertygad om att alla kan röra på sig, på sin nivå. Men för att träningen ska bli av måste det vara lättillgänglig, rolig och energigivande. Det ska inte upplevas som stress eller press när man tränar för sin egen skull. Att cykla till jobbet, promenera eller ta trapporna upp till sjätte våningen räcker gott vissa dagar.”

Marie växte upp med en idrottsplats runt hörnet och nyfikenheten för nya träningsformer har följt med sedan dess. ”Jag har tränat och testat många olika idrotter under barndomen som friidrott, volleyboll, tennis och maraton på inlines för att nämna några. Idag älskar jag löpning. Det är inte alltid lätt och roligt att ge sig ut i dålig väder eller efter en lång arbetsdag, men känslan efteråt ska vara positiv! På mina utomhuspass kan även vuxna gå som ankor, göra grodhopp eller klättra upp för träd.”

När man har roligt sprids träningsenergi: ”Glädjen sprids vidare genom berättelser hos kompisar eller på jobbet vilket får fler att få upp intresset och leta efter liknande alternativ i närheten. På så sätt kan Sverige bli mer aktivt och lite roligare.”

Marie på instagram: @motionskicken

 

Jessica Moline

Jessica Moline bor i nordvästra Skåne och har alltid haft rörelse som en naturlig del i livet, utan att egentligen fundera över det. ”Under en stor del av mitt liv har jag dansat och ridit. I yngre dagar var jag även scout och då var ju natur och friluftsliv vardag. Att få vara ute i den friska luften i kombination med rörelse kan vara så himla rogivande och stärkande. Man behöver inte springa en mil – det går lika bra att åka pulka.”

Idag driver Jessica en restaurang-/delibutik tillsammans med sin syster. ”Långa dagar med många tunga lyft gör att jag tränar för att min kropp ska orka och för att minimera riskerna för arbetsrelaterade skador. Jag vill kunna göra det jag älskar utan att behöva ha ont i ryggen, knäna eller handlederna, som man ofta får inom restaurangbranschen.”

Jessicas stora rädsla när det kommer till idrott har varit att hon aldrig har känt sig tillräckligt bra på det hon gjort. ”Jag har aldrig lyckats med att vara bäst. Nu i vuxen ålder har jag insett att det inte är därför jag tränar. Fysisk aktivitet och träning ska vara rolig och man måste göra det för sin egen skull, inte för alla andras!”

Jessica hoppas att Lekhagen kan hjälpa personer att hitta likasinnade så att de tillsammans vågar prova på nya saker. På så sätt kan Sverige bli mer aktivt och mycket roligare. ”Man behöver inte vara bäst. Det handlar om att ha kul, våga prova nya saker och hitta rätt. Jag är fortfarande en liten fegis när det kommer till att våga men hoppas att jag kan ändra på det genom Lekhagen.”

 

Sandra Nyman

Sandra är en glad filur som älskar att röra på sig och gärna i många olika former – särskilt på is: ”Jag har så länge jag kan minnas stått på ett par skridskor. Mitt liv har till stora delar upptagits av att träna och tävla i konståkning. Som liten provade jag flera olika idrotter, men det är kärleken till konståkningen som bestått. Och den är fortfarande en del av mitt liv då jag tränar en del själv samt tränar andra. Utöver det består min egen träning av yoga, löpning och olika typer av friluftsliv.”

För Sandra är det viktigt att träning är kravlös och fri från prestige, samtidigt som hon personligen har behov av långsiktiga mål och att få utvecklas på egna villkor. ”Rörelseglädje är viktigt. Det ska vara roligt att träna. Jag värdesätter vardagsmotion högt och strävar efter att träning och rörelse ska kunna vara en naturlig del av vardagen. Min önskan och strävan är att idrott och träning ska kunna vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund, kön, funktionsvariationer eller ålder.

Sandra strävar efter målet att idrott ska vara till för alla och förespråkar rörelse hela livet ut. ”Det ska inte spela någon roll hur gammal du är eller vad du har för bakgrund. Jag är stolt tränare till en grupp vuxna som tränar konståkning. Ett härligt gäng där de flesta börjat åka i vuxen ålder. Dessutom vill jag visa vad rörelse kan vara och hur det kan te sig samt ge inspiration och goda exempel på rörelseglädje, forskning, fakta och en del allvar om hur idrottsSverige och -världen mår.”

Sandra hoppas på det sättet kunna vara med och bidra till en rörligare, mer hälsosam och hållbar livsstil. ”Rörelse och träning behöver inte vara så komplicerat!”

Sandra på instagram: @livochrorelse

 

Cissi Velin

Cissi Velin har hållit på med idrott i hela sitt liv. ”Idrott borde vara lättillgängligt för alla! Idrottsverksamheten är ett bra forum att känna tillhörighet, glädje och få vara en del i ett socialt nätverk – samtidigt som du gör något du tycker är roligt och som är bra för din hälsa. Idrott är en MYCKET stor del i mitt liv. Jag hade inte varit samma Cissi utan idrotten, och jag vet inte vad jag skulle gjort annars.”

Cissi brinner speciellt för jämställdhet inom idrotten. ”Jag har flera gånger varit med om att satsningen på kvinnor varit mycket lägre och mindre prioriterad. Jag ser också enormt stora skillnader från idrott till idrott medialt och ekonomiskt. Skulle vi minska dessa gränser tror jag vi kan öka antalet kvinnliga idrottare generellt och deltagare inom de ”mindre” sporterna. Jag tror också att fler engagerade kvinnliga tränare/ledare skulle leda till att vi behåller och ökar förståelsen för kvinnor inom idrotten.”

Cissi har världsrekord i rodd på 1000m, 500m, 100m och 1min, över 95 stycken SM-medaljer i kanot (och ett antal NM-medaljer) samt 9 stycken VM-medaljer i drakbåt.

Cissi på instagram: @cissivelin