Hur hamnade vi här, och vad är Prformance Gymnastics?
Vi, Johanna och Lena, sitter på golvet i en avskild del av gymmet och väntar på att testa Prformance Gymnastics. ”De gymnastiska övningarna ger dig möjlighet att verkligen använda din styrka, koordination och rörlighet i ett samspel för att klara övningar som du inte tidigare trodde var möjliga.”, skriver Sats som erbjuder passet. Vem vill inte klara det omöjliga?, tänker vi utan att egentligen veta vad vi ger oss in på. Av namnet att döma borde det i alla fall likna gymnastik. Johanna är tidigare gymnast medan Lena senast gjorde kullerbytta på plint i årskurs fyra på 80-talet.

Nervositet och whiteboard
Den som inte tränar alls tror kanske att vi som tränar ofta inte blir nervösa inför ett nytt pass. Det är fel. Nervositeten är också på plats och vi diskuterar febrilt om man ska ha skor eller sockar, eller rentav vara barfota? Frenetiskt försöker vi minnas hur det såg ut på introfilmensamtidigt som instruktören dyker upp i sockar och börjar skriva ner passet på en whiteboard (lite cross fit-inspirerat?). Vi förstår ingenting av det som står. Dags för en snabb sorti?! Men instruktören försäkrar oss om att vi inte behöver förstå vad begreppen på whiteboarden innebär.

Alla är med
Vi är en salig blandning av deltagare: hälften rutinerade och hälften glada förstagångsdeltagare, alla med starkt varierande kroppsform. ”Ni kommer nog inte att bli jättesvettiga, men lite trötta ska ni nog bli ändå”, avslutar instruktören sin introduktion. Och plötsligt gäller vår nervositet att passet inte ska ge oss något – att det bara ska vara teknik. Vi behöver inte oroa oss länge.

Tyngdlagsprövande, isbrytande och gapskrattande
Uppvärmningen består av sköna rörlighetsövningar med käpp och vibrerande styrkeövningar för bålen. Vi konstaterar lyriskt att passets utmaning kommer att vara lika stora delar styrka, rörlighet och ny teknik – kroppskontroll helt enkelt! Övningarna som följer är fantastiskt roliga. Vi vill prova igen och igen och igen… Vi jobbar två och två för att hjälpa varandra och hinna pusta ut. Teknik i ringar varvas med mindre komplexa styrkeövningar. Sedan övergår vi till att lyfta upp oss själva på olika sätt. Eller i alla fall försöka. Tyngdlagen roar sig när Lena är någon millimeter från att slå näsan i golvet, och vi skrattar högt samtidigt som vi på olika sätt häver, kränger och kravlar. Det blir en otroligt härlig stämning i klassen där alla pratar med varandra, skrattar, ger tips, beröm och pepp.

Soppatorsk och tvärstopp
En bit in i passet upplever vi båda samma sak. Det tar stopp. Övningen som nyss var lätt, blev plötsligt småtung för att näst intill omedelbart kännas omöjlig. Det är som att musklerna man använder är så oebprövade att vi verkar glömma bort hur vi ska använda dem när de blivit trötta. Fascinerande!

När 45 min passerat utbrister gruppen unisont: ”Nej! Är det redan slut?!”.

Vi summerar och reflekterar

Johanna:
”Tänk om det fanns ett sånt här pass tillgängligt varje dag! Eller kanske inte varje… men varannan. Då hade jag lätt varit på plats och jag hade blivit vanvettigt stark! På de rätta ställena dessutom. Känns det som i alla fall. Man kommer åt de muskler som en inte trodde fanns och som faktiskt behöver sig en omtanke då och då (eller ”omgång” om man så vill). Funderar på om det påminner lite om yoga och dess akrobatiska ställningar den formen kan erbjuda. Fast här har man lite mer redskap till hands. Makalöst roligt och sinnessjukt svårt. Jag vill ha meer!”

Lena:
”Jag hade ingen koll på vad passet skulle innehålla och blev glatt överraskad. I och med att det är så mycket teknik skulle jag önska att passet var betydligt längre. Fast då hade jag kanske inte orkat göra något alls på slutet, haha! Instruktören gav ett ytterst sympatiskt intryck och jag skulle gärna gå på hans klass igen. Han hade kunnat utveckla oss ytterligare genom att förflytta oss fysiskt till rätt positioner och sagt vad vi kunde förbättra individuellt. Det var inte så tydligt om vi gjorde rätt eller fel. Fast det kanske inte fanns något rätt, bara bra försök… Dagen efter ett pass får det gärna kännas att jag utmanat mig själv. Det är ett gott betyg som brukar betyda att jag haft kul – det är bara då jag tar i ordentligt. Dagen efter Gymnastics brände det fortfarande i musklerna och till och med en ytterst lugn jogg gav snabbt kramp i axlarna. Underbart att låta de stela kontorsaxlarna röra sig i okända lägen. Det här passet var verkligen både roligt, utmanande och nyttigt för kroppens rörlighet. Gillart! Får jag önska något så skulle det vara ett klippkort till klassen så att den blev tillgänglig även för oss som inte är medlemmar på gymmet.”

Korta fakta
Längd: 45 min
Plats: Sats

Sats egen beskrivning av Prformance Gymnastics
Prformance Gymnastics är uppbyggt av både högintensiva och styrkebetonade inslag. De gymnastiska övningarna ger dig möjlighet att verkligen använda din styrka, koordination och rörlighet i ett samspel för att klara övningar som du inte tidigare trodde var möjliga.

//Johanna Jernström & Lena Norrman