Hur hamnade jag här, och vad är Mammaträning?
För ett par veckor sedan fick jag förfrågan av min nya granne att följa med och testa mammaträning i Vaxholm. Jag är nyinflyttad till området och blev extra glad att min granne tidigt förstått att jag gillar att träna.

Mammaträning, inget för mig, eller?
Med handen på hjärtat så måste jag erkänna att jag själv varit skeptiskt till att testa mammaträning. Självklart tycker jag att all träning är bra och tänkt att det är ett bra sätt för många mammor att komma igång och bygga upp kroppens styrka efter graviditet, men inte en träningsform som lockat just mig. Jag har haft en fördom att det framstått som lite tramsigt att träna med andra mammor och barn i grupp.

MEN, jag är inte personen som tackar nej så jag packar in sonen i bilen och kör mot Vaxholm och mitt första mammaträningspass. Väl på plats möter jag Denise Elm som är instruktör och tre glada mammor som står redo med barn och barnvagnar för att promenera mot platsen där vi ska träna. Vi samlas nära öppna förskolan, vilket ger en extrapoäng, då det finns möjlighet att kombinera träningen med ett besök på öppna förskolan.

Stick hål på en fördom och våga testa!
Upplägget är utomhusträning med kroppen som redskap. Just det här träningspasset består av en cirkel med fem stationsövningar för både under- och överkropp med både styrka och kondition som inslag. Under passet kommer jag på mig själv att kroppen får jobba ordentligt mellan glada skratt. Det är en härlig stämning och alla är på glatt humör, även barnen! Denise är ett energiknippe som både håller koll och underhåller nyfikna barn (som gärna vill krypa ut på sina egna äventyr), samtidigt som hon peppar oss mammor att ta i det lilla extra och håller koll på tekniken i övningarna. Det blir lite flams och snack mellan bytena, men Denise håller oss ändå fokuserade på träningen. Det är just här min fördom spricker, mammaträning är visst något för mig.

Jag summerar och reflekterar
Det visar sig att mammaträning är prestigelös träning där alla kan delta oavsett nivå. Jag behöver dessutom inte tänka på att jag ska hinna få in träning på eftermiddagen eller kvällen när min man kommer hem från jobbet. Det är ingen som blir irriterad eller sur över lite skrik och gnäll, det snarare tillhör! Här är allt tillåtet. Barnen får skrika, skratta – och det bästa av allt – de får vara med! Stämningen är på topp vilket får mig att må bra, vi skrattar och har kul tillsammans. För er som undrar om jag fortsatt med mammaträning så är mitt svar: självklart!

Upplägget är enkelt: Utomhusträning med barnvagn där du kan delta när det passar dig. Det ger energi, och dessutom har jag träffat fler glada mammor som gillar att träna och ha kul.

Korta fakta
Längd: 60 min
Plats: Mammaträning utomhus finns på många platser i landet, jag testade i Vaxholm/Stockholm
Företag: Fitness & Healtcare

//Emma Sundberg