Hur hamnade vi här, och vad är Inspiration i Hellas med Team Nordic Trail (TNT)?
På temat ”ge inte upp innan du har försökt” anmäler vi oss till Team Nordic Trails löparläger Inspiration i Hellas. ”Upplev vacker natur, motiverande träningspass och träffa världsmästaren i Sky Running, Emelie Forsberg! Det blir en helg för alla nivåer med kontrastrika träningspass som alla bidrar till att utveckla och inspirera dig som löpare!”, skriver TNT om helgen. Och vem vill inte träffa en äkta Sky Runner?! Och kanske låtsas vara en också, trots att både planering och form talar emot.

Chockinbjudan och bästa välkomnandet
”En helg för alla nivåer” låter så bra, fram tills dess att fördjupad information dimper ner i mejlkorgen några dagar innan lägret. ”Tänk på att vila kroppen lite extra veckan innan lägret. Det blir en utmanande och äventyrlig upplevelse som kräver en pigg och laddad kropp för bästa upplevelse. Välj bort de tuffaste träningspassen strax innan lägret och skäm bort kroppen med lite massage.”

Gaaaah! Mats har i och för sig en stor passion för löpning, men Lena har just nu en fysisk kapacitet som tillåter gissningsvis 20 min löpning och tänker direkt att det kanske är bäst att stanna hemma i alla fall. Speciellt som vi även glömt meddela arrangörerna att vi har en gemensam treåring, och saknar barnvakt… Men eftersom vi inte gillar att ge upp innan vi har försökt, och vill testa även det som kan tyckas svårt, kväver vi den första impulsen och skriver ett brev till TNT:s grundare och kontaktperson för lägret istället. Svaret från Miranda Kvist kommer snabbt och är precis så positivt som man önskar, men inte vågar hoppas på:

”Ingen fara alls!! Och bara kul med en 3åring i närheten, kanske kan vara med på Trailfit eller stretchen också! :-)”

Delaktighet och gemenskap
Helgen bjuder på totalt 8 träningspass med allt från upplevelselöpning à la 2,5 tim till morgonjogg och stretch med fantastisk utsikt. Till skillnad från övriga deltagare varvar vi barnpassning av lyrisk treåring i skogen och kör ungefär vartannat pass. Mats tar de längre upplevelsepassen i skogen, medan Lena kör de kortare passen med fokus på teknik och intervall. Miranda håller oss ständigt uppdaterade så att vi vet vilka pass som funkar för båda och att vi t.ex kan ta med oss vagnen bort till backlöpningen och köra varannan intervall även där. Det är underbart att få vara så inkluderade, trots att vi bara är med halva tiden var.

Starstrucked
Det är inte ofta vi blir starstrucked, men Emelie Forsberg – THE Sky Runner – vilken atlet och inspiratör! Vi som drivs av att ha kul blir förstås extra lyckliga av en person som har så mycket energi och glädje i sina berättelser. Och sådan passion för aktiviteten i sig att de svårare ögonblicken beskrivs med tårar. Starkt!

Det är så coolt att det är en kvinna som är TNT:s frontfigur, och som håller ihop hela lägret. Miranda Kvist är självklar som föreläsare, inspiratör och organisatör bland alla övriga, manliga, ledare.

Inse sina begränsningar
Samtidigt som det känns viktigt att göra så mycket man kan, så är det ju minst lika viktigt att inse sina begränsningar och lyssna på kroppen – och sitt barn 😉 Därför hoppar vi över både middag och pannlampelöpning på lördagskvällen till förmån för treåringens harmoni. Men vad gör det? Återigen handlar det ju om att njuta av det man får uppleva. Och det gör vi verkligen!

Vi summerar och reflekterar

Lena:
Jag är så otroligt glad att jag tog mig iväg. För nog finns det en prestationsnorm som säger att vi bara bör göra saker som vi är hyfsat bra på. Jag är stolt att jag inte följde den, utan gjorde så mycket och så gott jag kunde – och hade fantastiskt kul! Stundtals glömde jag helt mina begränsningar och till och med det faktum att jag stått över några pass eftersom både ledare och deltagare var så inkluderande. Jag fick inspiration, nya tekniktips, en glad och trött kropp blandat med underbara upplevelser i skogen och ett lyckligt barn.

Ett läger ”för alla nivåer” är lite svårdefinierat tycker jag. Denna helg innehöll ju t.ex ett löppass i terräng på 2,5 timmar. Jag vet många (inkl jag själv i skrivande stund) som inte klarar den mängden utan att varva löpningen med promenadtempo. Kanske hade ledarna anpassat tempot eller skapat en ny grupp till dessa personer, men det känns inte självklart. Det var några stycken som avbröt det långa löppasset så kanske hade det varit fint med en grupp som sprang lite kortare tid också.

Mats:
För mig var detta läger en mycket lyckad upplevelse. Det var stor variation på träningen och många inspirerande samtal med andra löpare om vad som funkar bra för dem. Det är svårt att inte ryckas med när man är i en med samling människor som har kul tillsammans. Nivån spelar ingen roll utan man hjälps åt och gör sitt bästa.

När vi åkte hem på lördagen var jag riktigt trött i kroppen och på söndag morgon funderade jag på hur det skulle gå att springa. Tack vara en bra upptrappning under dagen gick det förvånandsvärt lätt att komma i gång. Ett superhärligt långpass i fin miljö och bra väder är det bästa löparminnet från helgen.

Vad jag inte var nöjd med under denna helg är mitt val att inför långlöpningen på söndagen testa ett par nya skor. Det var suveränt att möjligheten fanns att testa trailskor från Salomon under passen. Tyvärr valde jag ett par som var lite för små vilket resulterade i fyra ”blånaglar” och några saftiga blodblåsor. Testa gärna skor men välj kanske de kortare passen om storleken inte är densamma som du brukar ha.

Korta fakta
Längd: 2 dagar
Plats: Hellas/Nackareservatet, Nacka/Stockholm
Nivå: Från nybörjare till vana löpare.

Team Nordic Trails egen beskrivning av Höstinspiration i Hellas
Vacker natur, motiverande träningspass och träffa världsmästaren i Sky Running, Emelie Forsberg! Vi håller till strax utanför Stockholms innerstad i vackra Nackareservatet med utgångspunkt Hellasgården. Det blir en helg för alla nivåer med kontrastrika träningspass som alla bidrar till att utveckla och inspirera dig som löpare!

Oavsett vilken nivå du befinner dig på kan du ta del av helgen och hitta din grupp. Vi genomför alla träningspass i minst 3 grupper. Upplevelselöpning, löpteknik i terrängen, funktionell styrka och stigar i överflöd – den här helgen innehåller allt du behöver för att bli peppad inför en stundande säsong i löparskor.

//Mats Bohman & Lena Norrman