När jag först hörde talas om cykelhjälmen Hövding – som blåser upp sig själv som en airbag runt huvudet vid en eventuell krasch – så drog jag ett drömskt likamedtecken till 1) slutsvettat huvud, 2) tonårsfilmsvind i håret och 3) panna utan möss- och hjälmmönster.

Test – Dag 1
Jag pendlar 2 mil till jobbet på en cykel som saknar både cykelkorg och pakethållare. Det innebär att min tunga jobbväska måste fästas på mig och att det helst ska vara en ryggsäck för jämn belastning. Första dagen med Hövding konstaterar jag att det inte funkar. Gasgeneratorn som fyller airbagen med gas vid en krasch är placerad på kragens baksida och går ner en bit på ryggen. Tyvärr tillräckligt långt ner för att stöta ihop med ryggsäcken. Självklart gav jag mig iväg på min premiärtur ändå, men kan inte minnas så mycket annat än ett konstant litet motstånd för att hålla upp/bak huvudet.

Test – Dag 2
Till dag två har jag inhandlat en vattentät cykelbudsväska, hoppar upp på cykeln och konstaterar att det är årets hittills varmaste dag. Efter 30 min med plastväska på ryggen och en tät krage (Hövding) runt halsen är jag ganska långt från sval och härlig. Men jag är glad och jag har vinden i håret. Känslan är lite som när jag i mellanstadiet cyklade med hjälmen på styret: ”Jag är fri, jag gör som jag vill och ingen kan hindra mig nu!” Att ha något runt halsen värmer definitivt, men jag har valt Hövding i storlek medium (får klaustrofobi av tajta saker runt halsen) så det finns luft emellan – och det känns svalare/friare än en vanlig hjälm.

Test – Dag 3
Dag tre händer det som jag inte vill ska hända. Jag kommer hem efter att ha stått på ganska bra från jobbet och inser att jag aldrig satte igång hjälmen. Jag har dragit upp dragkedjan men glömt bort att sätta i knappen. Knappen som gör att hjälmen går från en svart lite otymplig krage till en superhjältehjälm. Jag önskar genast ett varningssystem, en automatisk påslagning… eller något annat fiffigt för att hjälpa oss nybörjare som fortfarande saknar knapprutin.

Plus

  • Vinden i håret – stor frihetskänsla
  • Upplever att jag blir något mindre varm av att ha en Hövding runt halsen än en vanlig hjälm på huvudet
  • Lätt att ha solbrillor utan att de kläms mellan huvudet och hjälmen
  • Social isbrytare  – du får många frågor om hjälmen av medcyklister

Minus

  • Kan glömma bort att slå på den och då omedvetet cykla utan hjälm
  • Kan inte kombineras med en vanlig ryggsäck
  • Stel, lite som en stödkrage (men det verkar bli bättre med tiden)
  • Lite småmeckigt att få ihop dragkedjan (eftersom den sitter dold under hakan på dig själv)

Foto: Jonas Ingerstedt, Hövding

//Lena Norrman