Hur hamnade jag här? Och vem är Anna Sunneborn?
Vissa påstår att man ska göra saker som man är bra på och inte lägga för mycket tid på saker som man är mindre bra på. Det kanske finns en sanning i det, men min filosofi är att jag ska testa saker som jag vill bli bra på. Om jag är urusel från början har mindre betydelse så länge jag tycker det är kul! Av naturen är jag en seg rackare, några snabba muskelfibrer har det aldrig varit tal om! Fast när jag väl tänker efter så hade jag nog några pallplatser under skolåren, då skolmästerskapen i friidrott var årets höjdpunkt. Jag har alltid gillat att springa och hoppa så min nyfikenhet på friidrott har alltid funnits där.

Det bästa med träning är att det aldrig är försent, så jag tog saken i egna händer och kontaktade ett proffs, Anna Sunneborn. Jag tänkte att om det är någon som kan lära mig friidrott så borde det vara hon! Jag kan inte annat än att imponeras av Anna. Vid 35 års ålder började hon träna och tävla i friidrott utan någon tidigare erfarenhet. Idag är hon en av världens mest framgångsrika veteraner inom friidrott med över 50 medaljer från SM och VM. Idag leder Anna träningar både för barn och vuxna och nu ska jag få äran att vara med på ett pass.

”Att Springa på bana får mig att känna mig snabb”
Lite tidig står jag och väntar i idrottshallen på Bosön. Jag måste erkänna att jag känner mig lite nervös. Efter en stund kommer fler tjejer som ska vara med och träna, vi hälsar på varandra och börjar småprata innan Anna kommer fram och presenterar sig.

Passet startar med uppvärmning på löpbanan följt av rörlighetsträning och löpskolning. När vi är uppvärmda och klara är det dags att köra igång ordentligt. Vi börjar med att träna jämfotahopp över häckar, syftet med övningen är att ha så kort markkontakt som möjligt. Efter dessa hopp går vi vidare mot sprintbanan där vi tränar sprintlopp i olika former, jag tar i allt vad jag kan. Att springa på bana får mig att känna mig snabb, fast jag nätt och jämt kommer sist i varje lopp.

Passet fortsätter med hopp i trappor både jämfota och på ett ben för att vidare avslutas i gymmet med tre styrkeövningar för överkropp som utförs med tunga vikter och få repetitioner. Anna fokuserar på snabb och explosiv träning, vilket är en utmaning för en långsam och seg löpare som jag!

Efter träningspasset är jag fylld av endorfiner, jag vill knappt åka hem trots att kroppen känns som en urvriden trasa. Jag har verkligen tagit slut på kroppens alla krafter och kan inte minnas när jag var så här trött efter ett träningspass.

Jag summerar och reflekterar
Under passet känns det plötsligt som att jag är i mina tidiga tonår. Minnen från föreningsidrotten sveper förbi. För mig är det en speciell känsla att träna i en idrottshall, det känns genuint och äkta. Jag blir supertaggad!

Samtidigt slår det mig att vuxna med mindre positiva upplevelser från idrott i yngre ålder kanske drar sig extra mycket för att testa den här typen av aktivitet eftersom den åtminstone kastar mig bakåt i tiden. Men jag skulle verkligen önska att alla, oavsett tidigare erfarenheter eller nivå, vågade testa nya aktiviteter. Det finns så många faktorer och tillfälligheter som påverkar.

Anna gör en viktig poäng av att träning ska handla om att ha roligt och att våga utmana sig själv. På något sätt lyckas hon få mig att känna mig bra, trots att jag är ganska usel (vilket ju egentligen inte är det minsta konstigt med tanke på att jag gör det för första gången).

Man måste inte vara bra på någon speciell idrott eller aktivitet för att träna och ha kul. Jag förstår varför tjejer står i kö för att få träna med Anna. Det är en härlig gemenskap och Anna är genuin och rolig. Dessutom är hon duktig på att ge feedback och beröm utan att krångla till det, en ledarstil som passar mig. Det märks att hon verkligen trivs i sin roll som tränare.

Trots att jag alltid har velat testa friidrott hade jag aldrig förväntat mig att ett prova-på-pass skulle resultera i spikskor och ett medlemskap i Lidingös friidrottsklubb, återigen en påminnelse om att det aldrig är försent att uppfylla en dröm eller utmana en rädsla att våga testa något nytt!

Korta fakta
Längd: 75 min
Plats: Bosön
Fysträning i grupp där träningspassen utgår från explosiv träning med varierande övningar med fokus på sprint. För kontakt med Anna: http://annasunneborn.se/kontakt/

//Emma Sundberg