Hur hamnade jag här, och vad är acroyoga?
Under sommaren och hösten har min klubb (Mölndals roddklubb) riktat in sig en hel del på rörlighet. Vi har fått träna mycket yoga för att utveckla flexibilitet och mobilitet och även kroppskontroll. För att sedan bli bättre roddare.

Därför tar vår rörlighetstränare Emma med oss på något nytt – nämligen acroyoga. Jag vet inte alls vad det innebär när jag går dit med mina roddkompisar. Jag tror att man skulle göra graciösa konster i band som sitter fast i taket. Men det visar sig att vi ska göra konster med varandra. Så upp till bevis med den där kroppskontrollen!

Fascinerande hur man faktiskt kan använda kroppen
Vi möts i en gammal danssal centralt i Göteborg. Här är det en väldig blandning av människor – unga och gamla, män och kvinnor. Jag hade aldrig kunnat gissa att denna variation av personer tränade acroyoga, och var riktigt bra på det. Det verkar alltså inte finnas någon idealtyp för att utöva acroyoga, utan det handlar om att öva och älska sporten. Och det visar sig vara väldigt kul!

Närmare 2 timmar går superfort. Vi får först en föreställning och genomgång av två ledare. Sedan är det dags att testa. Flygningen sker i grupper om 3; bas, flygare och passare. Jag får börja vara flygare och ska ligga som om jag gjorde plankan på basens fötter i en position som heter Bird. Det låter säkert farligt och svårt. Men det görs under kontrollerade former. Det krävs också mycket tillit, kommunikation och samarbete med personen man jobbar med, egenskaper som också kan vara bra att stärka ibland. I acroyoga använder man alltså inga redskap, annat än varandra.

Sist men inte minst bjuder passet på enormt mycket skratt! När jag ligger där som en planka och försiktigt släpper händerna från min partner säger jag, ”jag kan flyga, jag är inte rädd”. Träningen känns som två timmar lek!

Jag summerar och reflekterar
Totalt prestigelös aktivitet som innehåller så mycket. Den kräver balans, rörlighet, stabilitet och lekfullhet. Så tiden gick väldigt fort. Man lär känna sin kropp och som jag skrev innan kroppskontroll. Det är de små sakerna som gör att man lyckas. Du kan utvecklas enormt mycket om du vill. Det är du som sätter gränsen.

Vi blev välkomnade med öppna armar och alla deltagare ville lära och visa oss. Är du en blyg person kan det vara skönt att gå dit med någon du känner första gången, eftersom man jobbar väldigt nära varandra.

Korta fakta
Arrangör: AcroGBG
Längd: 2h
Nivå: Medel

//Cissi Velin