Läkare utan gränser

Befria träningen – för ett mer aktivt och lite roligare Sverige

Lekhagen är ett not-for-profit-projekt som vill göra Sverige mer aktivt och lite roligare, genom att befria träningen från begränsande normer. Det finns normer kring träning som begränsar snarare än främjar antalet aktiva utövare. Vi vill utmana dessa så att fler känner sig inkluderade.

Prestationsnormen Lekhagen

Prestationsnormen: Du ska prestera, sätta tydliga mål och helst bara hålla på med sådant du är hyfsat bra på. Vi vill: Att de som älskar tidtagning och prestation ska fortsätt med det. Övriga vill vi visa andra vägar. "Vad tycker du är kul?" borde vara första frågan när det är dags att komma igång istället för "Vad har du för mål?". 

Leknormen Lekhagen

Leknormen: Endast barn får göra saker bara för att det är kul. Vi vill: Ge vuxna mod att göra saker bara för att det är kul. Våga leka livet!

Definitionsnormen

Definitionsnormen: Träning är ett begränsat antal aktiviteter, typ triatlon och långdistanslöpning, som endast träningsmänniskor kan hålla på med. Vi vill: Bredda begreppet att inkludera fler aktiviteter och sätt att utöva dem på. Träning är allt som gör kroppen trött. Genom att synliggöra fler aktiviteter hoppas vi att fler hittar "sin" aktivitet, utför den för att det är kul, och förblir fysiskt aktiva.

Könsnormen Lekhagen

Könsnormen: Det finns kill-idrotter och tjej-idrotter. Till exempel är det bara tjejer som får dansa balett och killar som får spela hockey. Vi vill: Komma bort från stereotypa uppdelningar och verka för att killar och tjejer ska ha samma förutsättningar att utöva den idrott de vill.

Åldersnormen Lekhagen

Åldersnormen: Äldre personer ska inte ta i utan hålla sig till lugna aktiviteter såsom stavgång. Det är dessutom bara unga personer som får prova nya saker. Vi vill: Ge äldre mod att ta i från tårna, och testa precis alla aktiviteter de vill. Längre leve pantertanter och krutgubbar!

 

Lekhagen i media

Studio Ett i P1: Sluta träna – för hälsans skull

Vårdfokus: Lek bättre än hårdträning

 

Våra redskap

  • Lekpodden: Opretentiösa samtal med spännande gäster från olika kategorier med syfte att ge nya insikter, utbilda och inspirera.
  • Bloggen: Egna reflektioner kring normer och företeelser med syfte att inspirera, skapa igenkänning och ge nya insikter.
  • Föreläsningar: Normbrytande tankar med syfte att påverka och inspirera.
  • Tester: Tester av olika aktiviteter och utrustning personligt skrivna med glimten i ögat, med syfte att fler ska prova nya aktiviteter och hitta "sin" aktivitet.
  • Just For Fun: Opretentiösa event med fokus på träningsglädje. Kombineras alltid med inspirerande/ögonöppnande föreläsning/workshop/kunskapsdel.
  • Användarstyrd aktivitetskalender: Ingen känner till alla aktiviteter, men alla känner till någon. Tillsammans kan vi samla Sveriges alla aktiviteter sökbara på aktivitet, plats och datum.
  • Forumet Träningskompisar: Öppnar upp för aktiva möten med nya bekantskaper och likasinnade.